22. 4. 2017

Velká odveta Velkého Volta

Velký Volt šílel vzteky, když se dověděl, že Izold uprchl. Nejen že mu Izolanti zkazili jeho projev a zničili jeho vilu. Měli ještě tu drzost unést nejdůležitějšího vězně, který měl být krutě potrestán pro výstrahu. To mělo být vrcholem jeho kariéry. Nyní to bylo všechno pryč. Jeho vážnost a důvěryhodnost utrpěla. Bylo mu jasné, že když rychle něco neudělá, začnou se řadoví Voltové bouřit a budou požadovat jeho odvolání. Rozhodl se k ráznému činu. Svým způsobem ho k akci inspirovalo nenáviděné Hnutí odporu, které dokonale zabetonovalo únikovou cestu, kterou byl vysvobozen Izold. "Když nemůžu za Izoldem, nebude moci nikdo z Izolantů ke mě", řekl si Velký Volt.
Nařídil výběr mimořádné daně. Každý Volt musel odevzdat do společné pokladny trojnásobek povinného ročního příspěvku. K této obrovské sumě ještě přidal peníze z rezervního fondu. Pak objednal míchačky s betonem. Tolik automíchačů Sténadla ještě neviděla. Všichni Voltové, Miliónáře a Pátrače nevyjímaje, nafasovali lopaty a začali ucpávat všechny možné vstupy do podzemí. Byly zabetonovány všechny sklepy, kanály i tajné chodby. Nezůstala ani jedna skulinka, kterou by se dalo proniknout pod zem. Podzemní hnutí bylo zcela odříznuto od Sténadel.
Jen pár jedincům se podařilo dostat na povrch dříve, než bylo podzemí zcela odříznuto. Ale ani potom neměli tito šťastlivci vyhráno. Museli být opatrní, neboť odhalení rebelové byli přísně trestáni. Aby se odhalili tajní přívrženci Izolantů, nařídil Velký Volt, že si Voltové, kteří se potkají musí přeměřit a vyměnit své baterie. Pokud někdo měl v baterii napětí menší než normované minimum, byl nahlášen Pátračům a ti už se o dotyčného postarali. Většinou byli provinilci odvedeni na nucené práce do trestné elektrárny, kde museli vyrábět elektrický proud. To buď šlapáním na kole nebo třením ebonitové tyče.
Zpočátku hrozil tento trest jen odhaleným rebelantům. Později, jak se normované napěťové minimum neustále zvyšovalo, začal trest dopadat i na doposud řádné Volty. Zájem o vysokonapěťové baterie se ještě zvýšil, ale ne každý si je mohl dovolit. Mnoho Sténadelských chlapců okusilo nucené práce. Ty byly o to delší, čím nižší napětí v baterii dotyčný měl.

Ráznou akcí proti Izolantům si Velký Volt vydobyl ztracený respekt. Ale jeho nesmyslné zvyšování napěťového minima mu oblíbenost zase snížilo. Nespokojenost s Velkým Voltem se zvyšovala každým dnem. Nespokojenost s Velkým Voltem byla větší než dřív. Napětí ve Sténadlech vrůstalo, jak tlak páry pod pokličkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat